Преизграждане и реконструкция на старото кметство Несебър

старото кметство Несебър

На празника на Несебър – 15 август Успение Богородично 2014, беше откриването на възстановеното в автентичния си вид старо кметство на града. Лентата прерязаха кметът на община Несебър – Николай Димитров и дългогодишният кмет на града – Васил Киров.

Г-н Киров изказа ласкави думи за доброто управление на сегашния кмет Николай Димитров и общинска администрация, които работят здраво и откриват все нови и нови неща. Той завърши като пожела – „На добър път”. След него г-н Димитров изказа своите благодарности към всички взели участие в построяването на кметството, което изглежда по същия начин както преди. Той допълни, че усилията са общи – на общински съвет и общинска администрация Несебър. Градоначалникът благодари и на Дружеството на Несебърските художници за картинния фонд, както и на несебърския художник Радослав Ралев, който се зае с аранжимента и надписите на сградата.

„Преди една година около Великден направихме първата копка на сградата и както Христос е възкръснал да служи на хората, така и сградата „възкръсва“, за да служи на жителите и гостите на Несебър. Не е случайна и датата на откриване на кметството, а именно – Успение Богородично или Голяма Богородица, един от най-големите християнски празници“, каза още градоначалника.

Това е една сграда, реставрирана изцяло, която е строена през 1929 г. и първо е служела като почивна станция на Светия синод, след което е била кметство на град Несебър. Сега постройката ще има представителни функции и в нея ще се посрещат дипломати и чужди делегации дошли на посещение. Сградата разполага с ритуална зала, за сключване на граждански бракове, а в това отношение Несебър набира все по-голяма популярност и привлича влюбени двойки от цялата страна, избрали именно хилядолетния град за специалния си ден. В кметството има още: официална приемна на община Несебър, конферентна зала и офис помещения. Сградата отговаря на всички изисквания за достъпна околна среда.

На церемонията по откриването присъстваха и много бивши служители на общината, които видимо се развълнуваха и се върнаха назад във времето, когато те са работили тук.

 

 

 

 

 ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ