Христо Ботев с нов паметник в Несебър

Броени дни преди втори юни, Несебър се сдоби с паметник на великия син на България, големия поет, революционер и радетел за свобода  Христо Ботев. Новата придобивка е разположен в градинката между СУ „Любен Каравелов и ДГ „Яна Лъскова“ в новата част на града. Тя е дело на скулптура Йордан Йорданов, член на Дружеството на несебърските художници и е изпълнена със средства от общинския бюджет.

 

„Отдавна имахме идеята за поставяне на паметник на Христо Ботев в Несебър. Едни народ не може да върви напред, ако не познава историята си и не се учи от нея. Това е от изключително значение за нашите деца, които трябва да знаят за делата на предците ни и великите личности, които сме имали.“, подчерта в словото си кмета на Несебър Николай Димитров и изрази задоволство, че в кратки срокове се е реализирала идеята за паметник на големия българин. На финала на обръщението си градоначалникът не пропусна да благодари на автора Йордан Йорданов и му даде думата. Скулпторът скромно благодари за гласуваното му доверие и честта да работи върху такъв важен проект като паметник на един от големите, почитани и обичани българи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пламенно и силно емоционално слово, посветено на великия поет, произнесе Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър-Световно наследство“. Той припомни, че първият следосвобожденски паметник, открит в България, е бил именно на Христо Ботев. Последваха  емблематични и със силни послания цитати от големия революционер, оформящи образа на гения, признат не само у нас. „Личността на Христо Ботев е надхвърлила границите на една държава и на една епоха. Това е личност, чиито стихове, гравирани върху черен гранит със златни букви, стоят  в редицата на “Великите поети на Европа” в  Сорбоната.“ – изтъкна още Златин Чаушев.